Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Дан Светог Саве 2014.

    Поводом Светог Саве, Школске славе у просторијама наше школе одржана је приредба са пригодним програмом. Програм су реализовали вероучитељи Предраг Цветковић и Владимир Грујић са ученицима нижих и виших разреда и хор под диригентском палицом Марка Илића. Приредба је завршена фолклором, сплетом народних игара, којом руководи Бранислав Спајић.

    Истог  дана, у 1730 реализована је Светосавска академија у Краљевачком позорушту. У програму су учествовали црквени хор „Свети  Архиђакон Стефан“ и ученици Основних школа  „Чибуковачки партизани“  Краљево  и  „Олга Милутиновић“ из Годачице.

    Домаћини су били директори поменутих школа Мирослав Марковић и Снежана Јовановић.

Дан Светог Саве 2015.

Дан Светог Саве 2016.

Дан Светог Саве 2018.

Дани Светосавске академије 2019.

 

У сусрет најсветијем  Дану образовања, Дану српске духовности 25. јануара у Краљевачком позоришту прослављали смо име Првог српског просветитеља, учитеља и законодавца  Светог Саву. У љубави и заједништву наша школа заједно за ОШ,, Свети Сава" и  Гимназијом припремила је свечарски програм којим смо обележили Школску славу.

Тога дана Краљевачко позориште било  је испуњено  многобројним гостима, родитељима, бившим и садашњим ђацима. Духовност, спокој, хришћанска радост, љубав тог дана уселили су се у срца присутних.

Подсећали смо се свевременског завета доброте и милосрђа који нам је оставио Свети Сава. Његова пожртвованост и просветитељски рад осветљавају вековима стазе науке и просвете.

Програм смо отворили химном  Светом Сави. На позорници су се смењивале тачке које су припремили ученици ових трију  школа. 

Уследио је пригодно осмишљен драмски текст ученика наше школе, наставника музичке културе Драгане Недељковић,  наставнице српског језика Јелена Обрадовић и вероучитеља Александа Јовића. Свети Сава је свој народ подучавао да буде чврст у вери, да чува кумство, побратимство и сродство. Оживели смо веровања и лепе обичаје код Срба на дан који једино Срби као народ славе- дан Крсне славе.

Дочарали смо лепоту српског обичаја прослављања Крсне славе задобивши велику наклоност публике. Свети Сава осећао се као мудрост, као читанка, као песма, као доброта, путовођа. Духовност, спокојство, осећај припадности Светосављу, свечано су  владали Краљевачким позориштем, док су глумци поносно смењивали на сцени.

Свети Сава је оставио велико духовно заветиште који сваки Србин са поносом носи у себи. И зато- Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави!

Краљевачко позориште

Светосавски дани у школи

Дан Светог Саве  2022. 
     Као принц је имао све што би младић његових година пожелео, али му то није било довољно, он је тражио нешто друго. Побегавши на Свету Гору и примивши монашки образ у руском манастиру Светог Пантелејмона као да је нашао оно што је тражио захваливши Богу речима псалмопојца Давида: „Испунио си жељу срца мојега" (Псалми Давидови 37, 4).
     Испуњеног срца Сава нас је пре 800 година духовно осамосталио, али и измирио, градио, писао, проповедао, организовао, лечио, водио. Води нас и даље стопама и стазама својим до његове Жиче, Хиландара, али и сваког места које поносно носи његово име и препричава причу о принцу који је свим срцем желео да постане монах.
 
     Прослављајући данас Светог Саву прослављамо име онога који је нас прославио, који нам је својим животом и делима показао и осветлио „пут који води у Живот“.
 
    Поводом обележавања Дана Светог Саве, ученици првог циклуса су са вероучитељем припремили кратак филм на тему:  Ми - деца Светог Саве.
    Поводом обележавања Дана Светог Саве, уручене су и награде најуспешнијим учесницима ликовног и литерарног  конкурса "Ми - деца Светог Саве". 
Награђени радови у категорији литерарних радова: 
Ученици првог циклуса:
1. Софија Томашевић 4/1
2. Дуња Ердоглија 1/3
3. Вишња Чепић 3/2
Ученици другог циклуса:
1. Филип Терзић 5/2
2. Анђела Миленковић 8/2
3. Душан Делевић 5/2
Награђени радови у категорији ликовних радова: 
Ученици првог циклуса:
1. Анастасија Граховац 4/2
2. Николија Пековић 2/2
3. Душан Џамић 1/2
Ученици другог циклуса:
1. Милица Јовићевић 8/2
2. Петар Јакшић 6/2
3. Софија Радаковић 8/2
Дуња Жупањац, ученица 5/2 одељења је похваљена за допринос у промоцији и уређењу школе.